查看: 10785|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

招請修改進化論

你們誰有興趣修改進化論 3.4的話,
請你在這裡講下首先你會點樣修改進化論
讓大家討論一下, 我再決定將修改權比邊個

我最緊頗為繁忙, 未必能夠每天登入查看短信息,
如果有事找我, 你可以send e-mail 去 ngkin2010@gmail.com
thanks
回復

應該無咩人...我想改...不過其實隻劇都好完善,真係諗唔到有咩改
回復 支持 反對

裝甲步兵 改為長槍
因為日,維 會太屈
lv2 生得太快
使由lv1連升lv3 or 先升lv2 再食再升
做到2個方法各有各好

既然弓英雄少 可考試加入中國連弩兵 當然中國人可+2攻

增加多點文明優勢 如匈奴 係亞力加 +1攻  使玩家覺得無咁悶

係平衡方邊 1隻書 +長弓  同哈都係55波
但書weakness 多過哈
建議使用這方法
lv3 羽毛研發轉為弓兵皮甲
在精羽升羽箭,弓兵鏈甲
咁1隻普通既書部有5+2射

多放 3個地方(8人)讓玩家起城鎮留木   

可在殺敵1500 +800石  以令被送的一方 有點扭轉的機會

Parasitism  較少人用  可以在1350kill 開眼  加強少少

係模式上 我諗到二個新模式
Greedy Choice  (Photosynthesis+Parasitism+Poison trap)
簡介:你在初、中時段可以係最屈,但生命極之短 (適合高手使用)
等級一: 每個殺敵可得到額外的 10石材
每 3 分鐘提供 20木
(達1350kills時, 10秒加主塔1500血, 直接32768血時會自爆)
等級二: 每個殺敵可得到額外的 50石材
每 150秒提供 20木   
每 15 秒 扣基地內所有敵兵 25 血 , 每次交出 10 肉  ,每分鐘會給你 8 肉, 肉材上限為100肉。
(達1250kills時, 10秒加主塔1500血, 直接32768血時會自爆)   
升級需要100石

等級三:
等級3每個殺敵可得到額外的 100石材
每 90秒提供   20木   
每 12 秒 扣基地內所有敵兵 25 血 , 每次交出 10肉,每分鐘會給你 9 肉, 肉材上限為100肉。
升級間諜  (敵方知道有人用呢個mode)
(到達1150kills時, 10秒加主塔2000血, 直接32768血時會自爆)
升級需要150石,50木  (40分後開放)

Sacrificing myself (2@4)
簡介:你會對盟友有幫助,把他的痛苦轉移到你
等級一:
1.把所有得來的木村 送給盟友 當中轉換率為10木-->12木    (所以你自身買不到村民)
2.當盟友得殺敵獎勵時,收完木後立即送20木    eg. 盟友150kills  120木收回   ''收完'' 就送返20木   即150變0 再變20木
等級二:
1.把所有得來的木村 送給盟友 當中轉換率為10木-->15木
2.當盟友得殺敵獎勵時,收完木後立即送30木,但自身主塔扣180血
當你輸掉後,盟友會多一隻馬以選多一次mode   但不能升級 (當盟友此時選Lower metabolism ratio 只會係10秒減少640主塔血)
升級需要100石
等級三:
1.把所有得來的木村 送給盟友 當中轉換率為10木-->20木
2.當盟友得殺敵獎勵時,收完木後立即送50木,但自身主塔扣150血
當你輸掉後,盟友會多一隻馬以選多一次mode   但不能升級 (即lv2的效果)
當盟友殺敵到1400啟動主塔加血,會以自身主塔代替盟友加血(10秒加750血)。當你死後,才到盟友加血 (盟友使用Lower metabolism ratio
可以減慢其加塔血速度)
死後送威廉1隻(在生兵島) 給盟友
升級需要300石  (1小時後才開放)

無論那個等級,死後都會執行(1)(2)
回復 支持 反對

回復 3# p445hkk20001

劍勇較少人用  可試下+ 2-5血
劍勇係最多人用嫁囉...佢可以升到狂戰再上首領屈機..再加血俾劍=個個人玩晒首領咁仲有咩好玩呢
既然弓英雄少 可考試加入中國連弩兵 當然中國人可+2攻
弓兵英雄少呢個問題以前已經講過...作者亦曾經係2,57版加入過中連..不過冇人玩2,57
係平衡方邊 1隻書 +長弓  根本唔夠哈打
但書weakness 多過哈
書同哈打,,書係唔會輸架囉..書有8射程,拉都拉死哈啦,,同埋evo實有d兵係勁個其他架la,要考你既技術嘛,,如果咪打黎做咩
可在殺敵1600 +1200石  以令被送的一方 有點扭轉的機會
如果1600KILL送1200石既話,咁實大量人玩lower合吉,,而且1600kill先送1200石既話咁其他mode咪受用唔到囉,,實冇人會再用其他mode
Parasitism  較少人用  可以在1450kill 開眼  加強少少
parasitism1300kill已經爆kill,,3分鐘內座塔已經會爆,,1450先開眼有咩用呢,,座塔都爆左la

係模式上 我諗到一個新模式
Greedy Choice  (Photosynthesis+Parasitism+Poison trap)
簡介:你在初、中時段可以係最屈,但生命極之短 (適合高手使用)
起初等級: 每個殺敵可得到額外的 10石材
每 3 分鐘提供 20木
(達1350kills時, 10秒加主塔2000血, 直接32768血時會自爆)
等級一: 每個殺敵可得到額外的 50石材
每 150秒提供 20木   
每 15 秒 扣基地內所有敵兵 25 血 , 每次交出 10 肉  ,每分鐘會給你 8 肉, 肉材上限為100肉。
(達1250kills時, 10秒加主塔2000血, 直接32768血時會自爆)   
升級需要100石
等級二:
等級3每個殺敵可得到額外的 100石材
每 90秒提供   20木   
每 12 秒 扣基地內所有敵兵 25 血 , 每次交出 10肉,每分鐘會給你 9 肉, 肉材上限為100肉。
升級間諜  (敵方知道有人用呢個mode)
(到達1100kills時, 10秒加主塔2500血, 直接32768血時會自爆)
升級需要200石  (40分後開放)
呢個新mode雖然係好強...不過1100爆kill有咩用呢..實冇人會選,,仲要俾敵方知道埋自己用呢個mode實俾人送死la

我覺得依家既evo已經改得7788,,都算好平衡,,冇乜需要再修改,其實evo係一個考技巧既遊戲,,兵種強唔代表一定嬴到,,點都要有一定技術先得既,,所以總結都係覺得依家evo冇需要再修改,,題外話:有d人話鐘意打民兵戰既其實可以玩番2,5版
以上純粹本人意見,有錯勿插
回復 支持 反對

首先,我覺得玩得多,有d悶 所以想搞d新元素
  1. 如果1600KILL送1200石既話,咁實大量人玩lower合吉,,而且1600kill先送1200石既話咁其他mode咪受用唔到囉,,實冇人會再用其他mode
複製代碼
咁1500kills,同係送800石 用lower 又要用織or威頂到1500kills 真係好少  合到吉都值

呢個新mode雖然係好強...不過1100爆kill有咩用呢..實冇人會選,,仲要俾敵方知道埋自己用呢個mode實俾人送死la
"只係敵方間諜已經xx你''  未必估到真係你用
已改1150kills +2000血  咁係為左同時間比賽,  你有trap幫你殺左d敵兵 @@ 而且你一定得來不少石、木,理應係快左合。加上你盟可以幫你守。
  1. parasitism1300kill已經爆kill,,3分鐘內座塔已經會爆,,1450先開眼有咩用呢,,座塔都爆左la
複製代碼
唔好意思   咁1350kill開眼
  1. 書同哈打,,書係唔會輸架囉..書有8射程,拉都拉死哈啦,,同埋evo實有d兵係勁個其他架la,要考你既技術嘛,,如果咪打黎做咩
複製代碼
呢個都值得討論
  1. 劍勇較少人用  可試下+ 2-5血
複製代碼
呢個建議可以取消
  1. 弓兵英雄少呢個問題以前已經講過...作者亦曾經係2,57版加入過中連..不過冇人玩2,57
複製代碼
呢個我睇下d人想唔想要
回復 支持 反對

不過我諗到一個好大形既修改...就算我自己都味必做到= =
呢個就係新MOD,既可以有更多英雄,圖樣都多好多...但係根本要好耐,
而且制作完都要重新改整個劇情,這當我吹水算吧
(MOD既好處,相信NG你都知吧,可以增加新科技,新單位,新建築,新圖樣...
不過講真,係evo推出MOD更加容易令人去dl)
回復 支持 反對

咁大改動,到時d人未必適應
d人唔玩的話,你真係蹉跎歲月
回復 支持 反對

針對FFA
1. 400石精奴對騎兵加成太勁,唔亂控基本上可以擋晒所有騎兵,雙出擋NON-騎兵既6LV都好好用
可以改為唔係精左既奴都係50血7+3攻,起碼用1800石合完闊唔駛比人地岩岩買既400石奴打返轉頭
2. 其實同LV既平衡差唔多,FFA無咩兵特別食得吃香
但係6LV攻擊力實在太低,或者可以玩EVO FFA易守難攻,5LV兵+奴,個塔又唔係太差就可以守晒ALL 6LV兵... 好多時形成除左送兵無其他方法WIN既悶局,變面即係打和算都廢時送
可以微調6LV兵能力同5LV兵能力既距離
可能基本既羅變175血11+12攻,書變220血12+1攻,鐵變160血13+1攻,威變480血20+6攻咁...
或者降低破壞者既價,SAY100/120木,變相FACILITATE進攻
或者可以買D加強兵種能力,可能用150石可以令現有既兵多100血或者5攻咁,做一個INSTANT既進攻EFFECT,又可以避免合D平價6LV雙出完仲有好多石剩無得用...
3. 文明特色OK,好似韓國/法國呢D文明特色真係SET得幾好...打法又唔同...

2@4既話...合作得好其實都OK易攻入人,要改既應該係條武+強弩太屈吧-__-"
回復 支持 反對

對於精奴我有提議
原本攻擊: 10+2(+12)
10 是原本攻擊, 2 是鼓風爐, 12 是對騎兵系的加成

如果改返血高d, 再+1防, 但係攻擊改成 4+2(+12)
對步兵, 弓兵只有 6 攻, 對騎兵有 18 攻

保留特色之餘, 還可以減弱對騎兵攻擊,
而且唔駛話弓兵/騎兵都可以夠打。

降低破壞者價格都好似唔錯啵, 去到中期時間可以降到 (100-120)
後期可能可以更低
回復 支持 反對

破壞者後期都係100木好d
太少木 d人買太多,變左好似係鬥玩破壞

精奴點改4+2攻
回復 支持 反對