樂古Nakuz

標題: 《彩虹島》意見發表區,有意見的歡迎進來喔!- [官方認可] [打印本頁]

作者: kit06    時間: 16-4-2009 19:58
標題: 《彩虹島》意見發表區,有意見的歡迎進來喔!- [官方認可]

《彩虹島》由公測至今已有一段時間,相信玩家們都有不少對於遊戲的期望。如有任何意見或建議的會員,可以在本帖詳細打出您們的建議及感受,本帖將會作為官方的建議參考!

註:
除發表意見外,請勿進行其他無關言論
否則將有機會被刪帖處理!
作者: C++    時間: 16-4-2009 20:10
掉寶率極低.....
作者: tomchan18    時間: 16-4-2009 20:16
掉寶率極低.....
C++ 發表於 16-4-2009 20:10
打十隻掉一件好唔好--
我出快d d地圖--
作者: derekchan    時間: 16-4-2009 20:22
快d出只用game錢的攤位
作者: 丫.Wing★    時間: 16-4-2009 20:25
好多字都打唔到,例如"go" , "活動" ,  "gm"  

但係一d港式粗口就打到......在這不便說出是什麼字眼
作者: o_o〞    時間: 16-4-2009 20:37
要求開放賣拼圖npc-__-
點解人地其他版本有,港版會無
作者: simon3032    時間: 16-4-2009 20:46
好多人洗頻- -咩都睇唔到啊
作者: 膠生    時間: 16-4-2009 20:47
強烈要求增加掉希有裝率
我係樂古見10個都有9個係遊俠打裝出黎-.-(太跨張了xd)
同埋如果可以定期搞一d活動贏左第一有抽獎卷最好啦-.-(萬份之一的機會)
同埋出永久寵物a"a
希望可以新增更多新人物....(紗想天開=])
作者: magichome    時間: 16-4-2009 21:53
要求官方舉辦活動 +1

衣服和寵物都是latale的賣點, 希望開放更多衣服和寵物= =+
還有寵物用的復活藥 -0-
作者: suifop    時間: 16-4-2009 22:03
怏d出寵物時間延長的物品
作者: 乂綱乂    時間: 16-4-2009 23:10
作者: gary0814    時間: 16-4-2009 23:45
快d出新職業(機械師) 啦     好想試下玩啊
乂綱乂 發表於 16-4-2009 23:10

呢個要求係港版都真係幾難
冇1年我諗都唔出
作者: 273467400    時間: 16-4-2009 23:54
有意見呀!!和記上網公司對你地gameone既sever連線上有少少問題
一到夜晚就開lag=.=同埋禁左制幾秒先郁..
我係我個家族度已經問過好多族員..佢地都係咁講話到夜晚即lag
希望官方係sever方面搞搞佢...唔該曬
作者: TYTY    時間: 16-4-2009 23:54
1.-_-;掉少d拼圖;多到我唔知點好;賣又係唔賣唔又係
2.增加其他裝備/物品的掉寶率.
3.更新較多時裝等
4.(Ps.因為番左大陸6日冇玩) 一開始會送新手箱既
                                                        好似1.6.15.30lv箱;我6同15lv兩次都開到+50%12小時經驗
                                                              但一開就計時;通常個陣時都好夜.搞到我唔玩又覺得汁輸.
                                                    玩又晒我時間訓教第日冇精神!. 所以希望開左箱個隻介開封左先計時
不過講完都唔知受唔受理.
作者: ben2613    時間: 17-4-2009 01:43
希望盡快開啟拼圖商店
作者: tommy909    時間: 17-4-2009 02:10
希望開放拼圖NPC
重新開放 蛋蛋任務?
商城唔好賣蛋做PET啦,轉賣貓&ETC
作者: cheung11hk    時間: 17-4-2009 02:13
開公會果時...改了圖....但可以唔可以在改圖"~~因為果時唔知要『公會彩繪』果樣野先可以做其他圖"~!!
按左取消申請公會..佢又幫我開左...唉....以家想改圖...可唔可以改嫁"!!
作者: kex2007    時間: 17-4-2009 12:48
更新不夠快.......都是一些地圖~
副本也只開一個= =
想說....玩幾日就悶悶地.....
多開些地圖和副本吧....
更新要快才能吸引玩家呀....
不會想等玩家只剩下小貓3~4只才更吧= =
作者: ryan0317    時間: 17-4-2009 12:51
喲表情書學習機會高D
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!
作者: Billy356    時間: 18-4-2009 09:09
要有好的寵物買(e.g.狗狗, 水精),玩寵物係e個game的賣點,但係無寵物買=.='''
如果唔出永久寵物呢,要出寵物時間延長的物品.
同出d好玩的地方(e.g.肚子)
作者: derekchan    時間: 18-4-2009 19:36
商店可增加
暫停功能

暫停功能:可以開攤想增加/減少 野果陣d野仲係到 唔洗再打過
作者: derekchan    時間: 19-4-2009 01:23
寵物可以放入倉= ="因為我在小號....開左個企鵝
15LV送果個旦,當然唔得!
作者: funny470275    時間: 19-4-2009 13:44
倉庫4格  好似唔多夠腦....
作者: SL12    時間: 20-4-2009 00:46
其實樓上都已經講左好多我都覺得要加既野……

1-快d開放拼圖商店~
2-開放用Ely買個人商店既功能~
3-呃,呢個係我一個腦殘既請求XD,可唔可以有得調教視窗大小呢(例如揀超大、大、中、小咁樣XDD)?1280x1024成日唔小心high到隻老鼠禁走左orz
4-希望就算彩虹島唔係顯示於最上層,都可以聽到隻game既音樂= =有時坐響怪既生成位置度禁去睇攻略/第二隻game,畀野打都得個知字,唔洗每十秒禁一次番去(汗)(咦?定唔通呢個係我既問題?
5-可唔可以響好友離線既時候都可以發送訊息畀對方、對方上線我既訊息會彈出尼咁樣呢?
6-倉庫四格真係狼死左d囉囧
7-每次禁alt+tab都高智能自動轉武器兼發動埋alt個hotkey果度...可唔可以搞搞佢?囧
8-除左加新地圖之外搞多d花臣?= =
9-雖然有一堆新手教程,但都係圍繞o係點禁制既程度囧,響初期追加d關於武器級別或者其他野既說明?

就咁多 好似有d欲求不滿咁!!!(被拖走.
作者: arai2002    時間: 20-4-2009 23:05
我覺得無得用手制好委屈
用KEYBOARD 好低白痴仔咁 玩得又唔順暢
呢隻明明係一隻 2D 動作RPG  點解台彎果邊有得用手制
HK版無得用手制咁搞笑?

想問下會唔會盡快係下個版本對應番手制呢~
官方有無心去代理 有無理下玩家感受呢?
作者: 餅×餅    時間: 26-4-2009 00:28
幾時搞個結婚系統呀?!
作者: danny831    時間: 26-4-2009 05:16
如果拼圖可以開多個分類就好了....
其他果到唔夠位擺垃圾野...
作者: yan210695    時間: 28-4-2009 01:47
要求開左肚子副本先,咁快開香格做咩--
作者: 人渣二世    時間: 28-4-2009 12:25

我想倉庫多返d位....好多時唔夠放野...=_=
快d開放game錢npc....
仲有.....希望可以copy人地係頻比我d野,有時要自己打好煩
msn,同youtube d 野有時好長........如果可以copy,方便好多
作者: rexwss    時間: 3-5-2009 21:08
我點解d任完成左都交唔到任   我肯定所有物品係夠晒,仲有佢任務個到都話我完成!係交唔到任!!
我物品個d地方係夠晒位架啦!

我叫REX豪(GAME名)  仲有咩可直接搵返我
作者: sfung1991    時間: 4-5-2009 11:55
盾衛技能  魔力吸收     官網既形容同game入邊完全唔一樣~~~
作者: seadog96    時間: 5-5-2009 01:36
建議提高掉稀有武器的機率,和偶爾發出雙經週(活動期間打怪經驗值變為兩倍)
和開放賣拼圖的npc
作者: nogard7788    時間: 5-5-2009 01:37
強烈建議官方加個防外掛/按鍵精靈既程式~(好似hackshield果d)
清晒d陰魂不散既按精=.=
作者: magichome    時間: 5-5-2009 01:50

1)
開放套裝賣npc ~.~/
打到不適合的套裝, 可以賣npc, 賺取金錢~
套裝上已標上價格, 不能賣, 很可惜。

2)
現在可以玩靚衫外, 還可以玩寵物 \0/
現時增加衣飾外, 還可以開放更多寵物嗎?ex~奶嘴鼠~
關於寵物方面的提議, 更不得不說寵物不老草的問題︰
不少玩家已擁有一隻以上的寵物, 由於該寵物的使用限期, 而不得不把心愛的寵物收起來, 深感可惜, 所以希望官方可以盡早開放寵物不老草。

3)
惡劣的玩家利用第三程式, 在遊戲裡獲得便利的情況越來越嚴重。
已不局限於按鍵與否的問題了
希望gameone採取行動, 避免問題再次擴大/_\
作者: 言少    時間: 5-5-2009 11:48
1). 要求 :  希望官方 對 魔王x父親(使用外掛程式) 一事  作出 對應的行動

2). 建議 : 官方 開設  家族性 活動
作者: 澪。    時間: 5-5-2009 15:49

希望有黑色眼珠

商城套裝物品可以分拆賣...特別是兔兔套裝的帽子....
作者: 十神狼十    時間: 5-5-2009 17:34

要求:

取消食藥水之後既等候時間...

因為往往係升lv上都有好多既唔方便!

點解日版...可以開到組隊打怪全地圖都有經...而香港無呢...

人地連任務都比我地我多一半...

香港淨係識得出玄武有鬼用咩

又唔開D新地圖升LV.....有錢就話買經水升LV姐..

無錢既就唔洗升?
作者: nogard7788    時間: 6-5-2009 16:44
1)

2)
關於寵物方面的 ...
magichome 發表於 5-5-2009 01:50

呢位朋友實在完全講出我既心聲...
希望原作者唔介意我將佢copy一次...=.=""""""

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

轉貼自會員 #34 magichome 的手筆
1)

2)
關於寵物方面的提議, 更不得不說寵物不老草的問題︰
不少玩家已擁有一隻以上的寵物, 由於該寵物的使用限期, 而不得不把心愛的寵物收起來, 深感可惜, 所以希望官方可以盡早開放寵物不老草。

3)
惡劣的玩家利用第三程式, 在遊戲裡獲得便利的情況越來越嚴重。
已不局限於按鍵與否的問題了
希望gameone採取行動, 避免問題再次擴大/_\

轉貼自會員 #34 magichome 的手筆

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
= ="""""""""""""""""
作者: 茉莉花    時間: 7-5-2009 12:02
希望官方能設定開寶箱能抽到自己既性別既上衣.下衣
好多時都開不到岩自己性別既上.下衣-口-
作者: gary0814    時間: 7-5-2009 13:46
希望官方不要再視而不見
作者: seadog96    時間: 10-5-2009 03:42
強烈要求官方解決  魔王的父親  的事件,
此外掛玩家已引起廣泛玩家的不滿,
而且在此論壇證據甚多,
不封其帳號....只怕會引起大眾玩家永久地退出這遊戲,
到底是刪一個人的損失大還是一大批玩家退出的損失大,
gameone請考慮清楚
作者: danny831    時間: 11-5-2009 04:42
如果可以提升番掉稀寶率就好了...
因為市道一好,,
新手好容易負荷唔到沉重既金錢

通貨膨漲會使彩虹島低下階層的玩家因為負荷不到而引發暴動...""
作者: nogard7788    時間: 12-5-2009 15:00
希望唔好擺d未用得既野出黎賣...(即下黃金蛋的鵝...囧)
ps.唔買都買左...500m...希望快d出用隻鵝果個function...=__="

同埋擺D好應該有得賣既野出黎賣...(不老草...其他有用既寵物...)

買左隻商城醜蛋蛋...(受騙x1)
再買多隻黃金蛋鵝...(受騙x2)
好傷心中.............................
作者: tin1014    時間: 12-5-2009 20:06
好代理
出副本唔掉寶
更新速度快到啊
越玩越唔知道要做咩
線上朋友越來越少
人口也少了
就係好多不滿
咩都要花點
雖然我都存左點但真係買落手
基本開店 聊天係咪可以用GAME錢呢= =
攪到成個死城咁(除左第一有D人一直收野洗頻)
作者: y653918a    時間: 13-5-2009 21:20
CH_01好lag
作者: 丫.Wing★    時間: 14-5-2009 14:54
建議開發可以改變姓名的商品
作者: 澪。    時間: 21-5-2009 10:30

1. 建議在家族房間可以使用 1,2,3等獎表情
2. 商城拼圖能減價, 1800點實在太貴
3. 在城中加開賣拼圖的npc (如果4lv以上一定要在商城賣的話, 希望1~3lv能在npc 上取得)
4. 盡快開放黃金蛋
5. 希望能列出  抽獎箱 / 各寶箱 能抽出的物品, 增加抽寶的吸引力
作者: danny831    時間: 21-5-2009 19:35
本人認為應該請多幾個gm幫手處理玩家被騙的問題
應盡早記錄各玩家的交易
作者: Xombie123    時間: 1-6-2009 19:15
出新地圖
封AC時有公告
還有別什麼都要點
多賣廣告吸引玩家
作者: nogard7788    時間: 6-6-2009 01:26
將外掛之父 魔王的父親 降lv
證據確鑿
作者: c26269762    時間: 10-6-2009 16:17
不過我覺得如果彩虹島易d升LV,同埋怏d出寵物時間延長的物品感就仲好,你哋話好唔好?我就一定話好!
我以為打40幾隻黑熊就可以擰到強盜摧山劍?
點知........................................
打咗90幾隻黑熊都擰唔到![[bao_29]][[onion_44]]
作者: 澪。    時間: 11-6-2009 19:51
不過我覺得如果彩虹島易d升LV,同埋怏d出寵物時間延長的物品感就仲好,你哋話好唔好?我就一定話好!
我以為打40幾隻黑熊就可以擰到強盜摧山劍?
點知........................................
打咗90幾隻黑熊都擰唔 ...
c26269762 發表於 10-6-2009 16:17

打90隻咪算少lor..

強烈要求點裝可交易/郵寄!!

買左好多點裝但係一個acc3個人根本著唔哂~~~~~~~~~~~~~
希望可以分俾其他分身~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
超級願望~~~~~~~~~~~~不要浪費呀~~~~~~~~~~~~~~~~

再不然出點裝解封道具也好-"-
如果買左咁多時裝著唔哂都會影響人地購買意慾呀....
買太多之後就唔再買了..
作者: ``$!Ux[R]YL    時間: 14-6-2009 16:47
可以放比商城   有積分  (唔要個d點裝
作者: 楓月戰影    時間: 15-6-2009 11:05
多出唔洗點的衣服
作者: nick0906    時間: 19-6-2009 18:11
更多的節日活動吧._.最近好悶
就像可以接任務吧 像那一段時間有特別怪物
會掉特別的東西這樣
作者: 549550943    時間: 29-6-2009 20:44
可5可以多出D武器?
你地可以參考大陸遊戲  夢幻西遊...   內地最多人玩既遊戲...
出多D地圖
寵物可以改自己中意既名
最重要既系聊天其實5方便
好多時候都睇5到人地講D乜野
作者: 白白    時間: 3-7-2009 12:31
我建議官方唔好勁耐都唔更新一次,有好多玩家都因為咁唔玩,仲有唔好比d昆9再昆人
作者: sz202    時間: 4-7-2009 22:43
建議...開多D channel(分流)
現在10個已經不足够了..高手地區每天的爆滿...搞到我身都没得升...多加5~10個...
只系我的建議
作者: alphenlai    時間: 23-7-2009 19:51
希望副本門口果度有個npc賣藥水(係所有1-200Lv ge藥水)

咁樣打副本之前就可以買定水, 唔洗走去d高Lv城市買啦^^
作者: terrypang    時間: 25-7-2009 13:08
唔該出雙刀膠囊..就係咁多...
有咩理由普通雙刀都沖唔到先得架.....
作者: alphenlai    時間: 25-7-2009 21:04
60# terrypang

唔~係回收彩虹幣-Ely的手段

令你用多d錢,令大量Ely重新流入npc

藉此控制彩虹島物價

少Ely=物價高
多Ely=物價低

明未?
作者: mlc140304    時間: 25-7-2009 22:41
可唔可以唔好成日避人買點ok?
作者: hugolocl    時間: 11-8-2009 21:23
我強烈希望寵物可以用ely來買,我見台版都得,為何我地冇?
2.我希望官方可以將稀武同稀裝提高掉下的機率!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: alphenlai    時間: 14-8-2009 20:42
我希望洗技同護身符可以用Ely買!

美版都係咁,

多拉果度有得用Ely買呢兩樣野

洗技能書10m本,
護身符5m個

重有,希望可以開放部分點裝落飾品商店度
美版都係咁樣架~
美版有幾套點裝都可以去飾品商店度買,
仲擺滿2頁tim~

可以咁就好喇T^T
作者: s20070100    時間: 23-8-2009 21:03
增加掉希有裝率
作者: awp4138    時間: 30-8-2009 15:08
GM 我有好野想講....
第1:深淵D怪太強[槍手/雙刀/其他低防]只有盾頂得住5隻怪上[我地最多3隻過左死硬要走來走去]把d怪齊廢少少[最少比佢打都係扣個50-100血]
第2:紅介同藍介[經介]可吾可以平D 因為我覺得80lv升開始要用好多隻介[1日洗左100幾m只係收3粒以上]
第3:生活技[防/武]d材料難找...加工d材料又難打[難升]
第4:加強[油核]<-[槍手/神手]個d/戰士/法c...防
第5:加多d副本/希裝[因為我覺得低同高希降晒價d裝開始沒用好多人高lv]
第6:出多d新圖[姐係升lv地方]
第7:出多d任[因為升到75lvd任開始少任做..再加上d人見任經咁少都吾會做- -又沒錢找]
第8:屬性問題我覺得沒咩用- -因為我打怪d抗多吾多都吾會減得幾多傷害
第9:海龍王副本..我見3個100幾lv最快都係2個鍾打完..海龍王boss太強...降低少少- -
第10:藥水貴到飛起- -一高lvd水貴到吾知點買- -..希望降下價- -
第11:d武/防npc d裝好貴- -買10次就沒左50-100m- -
第12:加多d活動e加高lv沒野做只係得升lv找錢沒野做e加得4v4打沒其他好悶[本人開始少玩左]
作者: 澪。    時間: 1-9-2009 21:45
結婚系統結婚系統結婚系統結婚系統結婚系統結婚系統結婚系統

希望快點開放 結婚系統

謝謝gm!
作者: 「孤雁」    時間: 2-9-2009 03:32
岩岩見到上面個理論  笑左
「少Ely=物價高
   多Ely=物價低」
作者: 藍藍路囧    時間: 2-9-2009 16:59
嗚呀...狂戰士點解變左係用雙刀嫁=口=
http://lt.gameone.com/two_change.html
大囧了=口=轉錯職
有冇d可以再轉一次職既點品呀
作者: HJHUI    時間: 5-9-2009 22:45
我系遊俠- -
我個專用技能 後空翻唔知去左邊...
我去左黑月秘密房間保存,唔得.
希望你地可以解決我噶問題.
thx.
作者: alphenlai    時間: 6-9-2009 09:12
我希望可以調高稀武掉落率

65Lv連一把稀武都未打過出黎- -
作者: s031187    時間: 3-10-2009 16:27
升1LV就有$$拎
作者: s031187    時間: 3-10-2009 16:31
希望可以打任拎稀有物品例如:狼矛 低稀[[bao_36]]
作者: 文雯    時間: 9-10-2009 21:19
我之前玩得到...........E+5知做咩玩5到........激死我啦/口/
作者: 澪。    時間: 22-11-2009 13:06
希望開放 新系統
作者: ROSA...    時間: 7-1-2010 15:33
有人爆ac- -比佢爆完之後入都入唔番> <
作者: eileentsoi    時間: 9-1-2010 16:47
加結婚活動,寵物永久...
作者: ★清    時間: 22-1-2010 21:40
快d整反個bug!!
作者: icetreaty    時間: 29-1-2010 19:49
快d整反個bug!!
★清 發表於 22-1-2010 21:40

希望官方做事快一點、用功點處理BUG
一兩個BUG花了整整兩、三個星期,結果是全無音訊
更新可援慢、補牢不能少,最後弄得玩家無心機玩,到時吃大虧不是好事
作者: 是但~    時間: 10-2-2010 02:30
好多人都因為個bug 而放棄這game..
最大影響係買左寵又升唔到...武器又升唔到..
快d整番好佢啦..
作者: 柂嚡莮    時間: 28-2-2010 18:50
搞多D活動,同埋彩虹島冇甘呃錢
作者: siunannjai    時間: 28-2-2010 22:22
好多字都打唔到,例如"go" , "活動" ,  "gm"  

但係一d港式粗口就打到......在這不便說出是什麼字眼
作者: siunannjai    時間: 28-2-2010 22:22
好多人都因為個bug 而放棄這game..
最大影響係買左寵又升唔到...武器又升唔到..
快d整番好佢啦..!!!!!!!!!!
作者: sdf123abc    時間: 19-3-2010 21:01
唉~~GM們,我求下你,快D整番好個BUG,得嗎?
作者: kctoo1995    時間: 21-3-2010 18:05
NPC窗口問題啊 大家等左好耐啦
作者: p768syk    時間: 25-3-2010 20:50
我use<window7>
cannot play《彩虹島》
作者: p768syk    時間: 25-3-2010 20:51
我use<window7>
cannot play《彩虹島》
作者: p768syk    時間: 25-3-2010 20:51
use<window7> can play《彩虹島》
作者: 卍淚痕卍    時間: 20-5-2010 19:23
我的電腦彈出了這個:
連接伺服器失敗,請查看伺服器公告或檢查您當地的網路環境是否正常,稍後嘗試登陸

幾次都係咁
我係WIN7機
換左V機又冇事-.-
點解-.-
作者: applegon1641    時間: 7-7-2010 18:18

成日都係最遲更新= =[fly]成日都係最遲更新= =[/fly]
作者: q409879256mm    時間: 8-7-2010 09:03
我的電腦彈出了這個:
連接伺服器失敗,請查看伺服器公告或檢查您當地的網路環境是否正常,稍後嘗試登陸

幾次 ...
卍淚痕卍 發表於 20-5-2010 19:23

因為港服win7 未玩到
作者: 光管    時間: 8-7-2010 20:29
快d整win7都玩到.
我win7玩唔到..好痛苦!
作者: 嘜v3v    時間: 16-8-2010 22:25
希望彩虹島唔好咁lag=,=
太lag又難行又難升-,-
作者: sdf123abc    時間: 18-8-2010 14:50

Windiows 7玩唔倒啊,GM,既然你地知道呢個問題,好心你就跟一跟啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: applegon1641    時間: 2-9-2010 20:54
更新完好似連XP都玩唔到-_-b
作者: Jan²    時間: 14-9-2010 20:00
乜都貴。
點又貴裝又貴
貴到買5起>/\<

作者: applegon1641    時間: 18-9-2010 15:45
乜都貴。
點又貴裝又貴
貴到買5起>/\
Jan² 發表於 14-9-2010 20:00

係咩- -,唔多覺9,9
作者: kei1216    時間: 27-9-2010 21:28
win7玩唔到...
作者: a1230012    時間: 17-12-2010 21:48
win7玩唔到啊  好心就解決下啦
作者: kirayamto34    時間: 30-12-2010 22:33
5好比人刷屏!好煩-.-

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontacwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2