查看: 20051|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

投訴巨商版版主 小妍~

關閉 [複製鏈接]
依個巨商版版主既處事手法真係令我不敢恭維
細佬我玩樂古已經有10年
做得版主既佢都應該會有基本既禮貌 而 ...
brian12345 發表於 3-3-2016 17:47

版主首先是一位會員,除非其以版主身份發言,否則該版主身份仍然只是會員,受版規所限,不應以版主視之。
該言論並不涉及任何版規,不予加入考慮之列。

罵戰,係指毫無道理,只為貶低他人的發言
該帖道理已經於前幾頁說完,後面已經淪為打招呼和純綷指罵
所以版主先行關帖,但並不處置任何人,屬較佳做法。
同時,我們亦歡迎各位會員另啟新帖提出理據,並作正常指責(而事實確有會員如此作為)
另外引起罵戰,與及罵戰參與者,都會受到版規所限。但我們正密切留意該版各人的言論,並已準備隨時執行版規。
我們暫時未發現其有利益問題,但已經要求該版主暫停處理該會員的事務。
(由於太長,匆忙間無法一一回應,如有遺漏,請再回覆)
回復 支持 反對

我睇唔到你有答過我任何野 我只係見到你帶我遊花園

乜野叫做除非其以版主身份發言,否則該版主身份仍然只 ...
brian12345 發表於 3-3-2016 19:27

其實不少都已有所回應,不過匆忙間未必清析,詳請稍待
回復 支持 反對

我睇唔到你有答過我任何野 我只係見到你帶我遊花園

乜野叫做除非其以版主身份發言,否則該版主身份仍然只 ...
brian12345 發表於 3-3-2016 19:27

依個巨商版版主既處事手法真係令我不敢恭維
細佬我玩樂
..................(略)
詳細請睇http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1
#2 #18

版主首先是一位會員,除非其以版主身份發言,否則該版主身份仍然只是會員,受版規所限,不應以版主視之,是以「一位巨商版主應該…」的指責不成立。
該言論並不涉及任何版規,不予加入考慮之列。

唔好同我講你態度好好 言詞之間既冷嘲熱諷態度往往比直接講粗口鬧你更難聽
依點 大家都可以判斷到
#2 #18

「言詞之間既冷嘲熱諷」於正常文明討論屬正常行為,不在限制之列

另外 點解當時你唔即刻關帖 全個帖差唔多都係罵戰 定係你為左維護你既老友細天?
咁樣都做
..................(略)
相反 對於與版主係同團關係甚至係朋友既兩個澄清帖
可以稱之為穩如泰山 即使真係有出現罵戰 真係對罵個隻 該巨商版版主都可以視若無睹 我睇你唔到 厲害厲害

罵戰,係指毫無道理,只為貶低他人的發言
該帖道理已經於前幾頁說完,後面已經淪為打招呼和純綷指罵
所以版主先行關帖,但並不處置任何人,屬較佳做法。
(根據版規,罵戰會禁言七天,但並未有任何人被禁言)
同時,當時該版主並未禁止各位會員另啟新帖重新提出理據(那怕是重複),並作正常指責(而事實確有會員如此作為)
另外,引起罵戰,與及罵戰參與者,都會受到版規所限。但我們正密切留意該版各人的言論,並已準備隨時執行版規。
(因為警告公示已經發出)

其二 該巨商版版主唔避嫌 屢次參與事件 欠令人信服之由
瓜田不納屐,李下不整冠
何況依位版主與相關人士有同團及朋友既關係
點令人唔聯想起當中存在利益關係?係現實依種叫做貪污 刑事黎
輕則參與其討論當中 出面維護自己既朋友 並無即時叫停罵戰
重則無合理理由鎖自己對立立場既帖 事後擺出一副官腔 你咬我食呀?仲點服眾?
據我所知 巨商版版塊仲有其他活躍版主 點解唔交俾其他版主處理
而要自己唔避嫌咁親身上陣?定係有人落ORDER靜靜雞係天光個陣就鎖帖?
依樣真係好神奇 佢一鎖完帖 有人開另外個post出黎
疑似米飯班主即係嗅屁王就即刻沖左出黎回應 請大家自行參透當中玄機

依個版主已經惹起公憤
需知版主日常工作就係執行版規 確保版塊擁有一個良好既環境討論
一個不能服眾既版主 佢執行版規個陣仲點樣令人信服?仲點樣做依個巨商版版主?

未有證據證明有利益問題,而版主職責要求其管理所有討論帖,事先未要求其避嫌。
現已經要求該版主暫停處理該會員的事務以作避嫌。

另外,選擇性執法、貪污等罪名,應為申訴專員公署或廉政專員公署之職責,樂古討論區無權處理。

------------------------------------------------------------------------------------------
如果任何人認為自己論點正確,請更加謹言慎行
不要讓他人於粗言、無聊推論等地方抓住痛腳
以免明明錯誤都被癲倒是非黑白,或者觸犯規條被提早停賽
此親者痛,仇者快矣
回復 支持 反對

我要打番非機密既野出黎等人黎評論下
既然身為管理階層都知道有依啲版主通例需要遵守
點解仲可以有版主發表 ...
brian12345 發表於 6-3-2016 19:44

有關版主通例部分涉及內部文件,不予回應

「版主首先是一位會員,除非其以版主身份發言,否則該版主身份仍然只是會員,受版規所限,不應以版主視之」
你知唔知依句野好唔合理?係咪即係版主就唔使注意自己既言行舉止?

會員本身都需要注意言行舉止,並非會員就可以肆無忌禪
版主於正常發言時,只需注意會員所需要注意的言行舉止
該版主當時言行舉止並沒有問題
回復 支持 反對